Brandveiligheid coaxkabels is een heet hangijzer

Brandveiligheid coaxkabels is een heet hangijzer

CPR (voluit: Construction Products Regulation) is een nieuwe Europese wetgeving, die tot doel heeft om de risico's en het aantal slachtoffers tijdens branden in gebouwen te verminderen. Deze wetgeving zorgt o.a. voor een heldere classificatie van het brandgedrag van kabels in Europa, waaronder ook coaxkabels. Brandveiligheid is een actueel thema en we leggen u graag uit hoe een en ander in elkaar steekt.

Brandklassen coaxbekabeling

CPR gaat om hoe kabels reageren bij brand. Brandvoortplanting, warmteafgifte, rookontwikkeling, vallende deeltjes en de zuurgraad zijn de factoren die bepalen welke brandklasse coaxkabels krijgen. Zo kiest u altijd de juiste kabel bij een gebouw. Ook de risicosituatie van het betreffende gebouw speelt hierin een rol. De verschillende brandklassen zijn als volgt bepaald:

Euroclass (ca) Brandvoortplanting en warmteafgifte (brandbijdrage) Rookontwikkeling Brandende vallende deeltjes Corrosiviteit (zuurgraad)
Aca Geen - - -
B1ca Nauwelijks - - -
B2ca Heel beperkt s1 (gering) d1 (beperkt) a1 (laag)
Cca Beperkt s1 (gering) d1 (beperkt) a1 (laag)
Dca Gemiddeld s3 (sterk) d2 (hoog) a3 (hoog)
Eca Hoog n.v.t. n.v.t. n.v.t.
Fca Niet bepaald - - -
s = smoke
s1: gering
s2: gemiddeld
s3: sterk (geen eisen)
d = droplets
d0: geen
d1: beperkt
d2: hoog (geen eisen)
a = acidity
a1: laag
a2: beperkt
a3: hoog (geen eisen)

NEN 8012 voor coaxkabels in Nederland

CPR is een vrij uitgebreid systeem, er zijn ruim 200 verschillende classificaties. Om het systeem gebruiksvriendelijk te houden, gebruiken we in Nederland brandklassen die gebaseerd zijn op de NEN 8012-norm. Coaxkabels uit de 4 brandklassen B2ca, Cca, Dca en Eca voldoen hieraan.

Triax coaxkabels brandveilig

Bij Bombeeck Digital volgen we de ontwikkelingen rondom de CPR op de voet. We leveren Triax coaxkabel tot de hoogste NEN 8012 brandklasse B2ca en hebben de volgende varianten:


Deze coaxkabels zijn ontwikkeld aan de hand van de CPR en voldoen dan ook aan de betreffende brandveiligheidseisen. Daarnaast zijn ze voorzien van sterke afscherming, om de invloed van 4G/LTE-signalen te voorkomen. De B2ca-variant is bovendien LSZH (Low Smoke and Zero Halogen).

Het verschil tussen Eca en B2ca

Dit filmpje maakt het verschil tussen de brandklassen Eca (links) en B2ca (rechts) duidelijk:

Brandveilige bekabeling, een verantwoordelijkheid van de branche

De verantwoordelijkheid voor het gebruik van brandveilige (coax)kabels ligt bij alle partijen in de branche, zoals fabrikanten, groothandels, adviseurs en installateurs. Op dit moment overlijden er in Europa 4.000 mensen per jaar als gevolg van brand. Samen kunnen we ervoor zorgen dat dit aantal omlaag gaat.